Âşikârdır Zat-ı Hak (Al-Ahad / One) Mustafa Ceceli

Aşikârdır Zât-ı Hak 
Mustafa Ceceli'nin "Es" albümünün ilahi formatındaki parçası. 
Ceceli, sözleri ile İslam felsefesinin "Vahdet-i Vucûd" öğretisini anlatan bu ilahinin Arapça ve İngilizce versiyonlarını da bizlerle buluşturmuş. Bence bu üç versiyondan en güzeli Arapça uyarlaması olmuş. Arapçası içinde barındırdığı manaları ruhen de hissetmeye vesile oluyor sanki. Kulağa daha bir hoş geliyor, gönle dokunuyor.
İnsan,"mahreçlerine sağlık, o harfleri ne güzel çıkarmış öyle" demeden edemiyor. Şimdi pek kıymetli Kur'an hocam dinlemiş olsa "maşallah ne tatlı okuyor" derdi.

Gel gelelim sözlerindeki derin manalara: 
Cemalullah'ı görmek için ölmeye gerek yok, Rûyetullah, hak mı değil mi diye düşünmeye gerek yok,
Sadece görmeyi dene. Bakalım O'ndan başka bir şey görebilecek misin? der gibi.

Mustafa Ceceli bu ilahi için bir de klip çekmiş. Klip de en az ilahi kadar felsefesi güçlü bir yapıda kurgulanmış. Hat sanatı ile Allah lafzının yazılı olduğu bir kapıdan geçen Ceceli, kendini Platon'un "idealar dünyası"nda buluyor ya da "The Matrix" filminin platosunda, o kısmı tam çözebilmiş değilim. Ayrı ayrı kara parçaları üzerinde semah yapanların yanında Mustafa abimiz, bu yeni boyutu hayretler içerisinde temaşa etmekle meşgul olurken klibin sonunda da çıkış kapısından dünyayı seyre dalmaktadır.

Her ne kadar "Vahdet-i Vucud" anlayışının sıkıntılı yanları olduğunu düşünsem de her şey de O'nu görmek, yaratılanı yaratandan ötürü sevmek boyutuna amenna diyor asla itiraz etmiyorum. 
Allah basarımıza basiret nasip etsin. 
Hakikati ayne'l yakin ile seyredelim. 
İnşallah




Yorumlar

Popüler Yayınlar