Oruç Tutmayanı Dövmek

Her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan da "oruç tutmayanı dövdüler" haberi yapıldı. Yine her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan da haberin geçtiği mekan Erzurum oldu. Twitter'da Erzurum'a saydıranların haddi hesabı yok. Bilip bilmeden memleketime laf söylenmesi doğrusu milliyetçi damarlarıma şırınga etkisi yaptı.

Erzurum kalesi mülk-i İslam'ın, Mevlaya emanet olsun Erzurum der Alvarlı Efe Hazretleri. Evet Erzurum dini hassasiyetleri yüksek olan bir şehirdir. Erzurumda din ile gelenek içiçe geçmiş haldedir. Hele de Ramazan Erzurumlular için bambaşka anlamlar ifade eder. Ramazanda Erzurum'da bütün yemek satan mekanlar iftar saatine kadar kapalıdır. Kimse (hastalık gibi meşru sebeblerden dolayı bile olsa) sokakta bir seyler yiyip içmez. Bu durum dinden ziyade gelenekle alakalı bir durumdur. Her evde 1001 hatim okunur. Vakit namazlarını bile kılmayan insanlar teravihleri kaçırmamaya çalışır. Herkes her akşam iftar sofrasında misafir görmek ister. Özel davetler yapılır. Bu durum Erzurum'a has bir geleneğin yaşatılmasından başka bir şey değildir.

Ama Erzurum eski Erzurum değil artık. Yerli esnaf değil belki ama AVM'lerdeki kafe ve restorantlar oruç tutmayanlar için hizmet veriyor. Geleneksel mahallelerde değil belki ama üniversite kampüsü gibi ya da öğrenci ve memur kesimin oturduğu yerlerde insanlar sokakta diledikleri şeyi yiyebiliyor. Bir Erzurumlu olarak hala bu durumu yadırgayarak seyrediyorum. Ve Erzurumda yaşayan hemen hemen herkes benim gibi düşünüyor bu doğru. Ama şimdiye kadar oruç tutmuyor diye kimseye şiddet uygulayan bir tanıdığım olmadı. Belki hoş karşılamıyoruz ama kimseye de şiddet uygulamıyoruz. Bence bu durum üç beş kendini bilmeyen kişinin işi olarak algılanmalıdır. Böyle bir hadise yüzünden bütün Erzurumlular karalanmamalıdır. Ayrıca Erzurumluların hassasiyetlerini de anlamak gerekiyor diye düşünüyorum. Olaya tek boyutlu bakmamak empatik yaklaşmak gerekiyor. Kimse kimseye şiddet uygulamasın fakat oruç tutanlara karşı da daha hassas davranılsın. Olmaz mı? 

Yorumlar

Popüler Yayınlar