Sevmek Günah mı?

Eğer din adına bir şeyler yapmaya çalışan, kenarından köşesinden din işlerine karışan biri iseniz mutlaka ve mutlaka bu soru ile karşılaşacaksınız. 


-SEVMEK GÜNAH MI?

-Sevmek değil sevgili olmak günah.
-Ne farkı var ki? Uzaktan mı seveceğiz yani?
-Sevgili olmadıktan sonra sevmenin ne manası var ki?
-Öyle iş mi olur, çok saçma...

"Sevmek günah mı?" diye soran kişi yüzde doksan dokuz nokta dokuz "bir kadın-erkek" ilişkisinden bahsetmektedir. Yoksa; taşı, kuşu, ağacı, böceği, çoluğu çocuğu, inci boncuğu sevmenin günah olmadığını herkes pek tabi bilmektedir. Hem, bu kadın ve erkeğin, karı koca, baba kız, ana evlat, kardeş bacı yani "yabancı" olmadığının da farkındadır ol kişi. Onun derdi sevmekle değildir, sevgililikledir. Sıkıntı sevmekte değildir. Sevmenin gereklerini yerine getirmektedir. Hiç bir şey yapamadıktan sonra sevmenin ne anlamı vardır? 

İslam dini sevgi dinidir. Sevmek haram değil aksine farzdır, farz. Sevmemektir günah olan. Sevgini vermemektir kimselere. Nefrettir, hasettir, kindir. Sevmeyen değil seven tekindir. 

-PEKİ, SEVMEK GÜNAH DEĞİLSE SEVGİLİ OLMAK NEDEN GÜNAHTIR? 

Çünkü diye başlar cevaplar. Çünkü Kur'an, "zina yapmayın" demez "Zinaya Yaklaşmayın" der. Sevgili olmak zinaya yaklaştırır. Her şey bir bakışla başlar, sonunu bulamazsın, alışkanlık yapar, zinadan uzak duramazsın. Cevap tam da bu değil aslında. İslam, kişilerden ziyade toplumları koruma derdindedir. Yani İslam sosyal bir dindir. İlk okuldan beri ezberletilen ve çok da doğru olan bir cümle vardır, "toplumun en küçük yapı taşı ailedir." Aile temeldir. Temelle oynanırsa bina çöker. Aileyi korumak için ihtiyatlı olmak gerekir. Zina ise aileyi çökertir.

-İYİ HOŞ DA EVLENECEĞİM İNSANI SEVGİLİ OLMADAN NASIL TANIYABİLİRİM?

Gittikçe sorular zorlaşır. Çalışmadığımız yerlere sıra gelir. Zira bu soruların cevabı bizim için de muammadır. Hem görücü usulü, bu durumdan çok daha mı evladır???

-Annenle baban tanışmadan evlenmiş de ne olmuş, bak otuz senedir evliler. Şimdikiler öyle mi on sene konuşuyor on ay sonra mahkemedeler..

Cevap bu da değil elbette. Sizden makul cümleler kurmanız istenir. Ama o cevaplar kim bilir şimdi kimle, nerededir?..

Diyorum ya mevzu büyük, cevap sırtımda bir yük. Bu yazıyı burada sonlandırıp, bir sonraki postta SEVME AHLAKI'nı ele alacağım. 
Bakalım, günahsız sevgi nasıl olabilir?
Temiz yuvalar nasıl kurulabilir?

Ayet ve hadislere göre sevme ahlakı bir sonraki postta, bekleyin bomba gibi geliyorum, az sonra :))

Yorumlar

Popüler Yayınlar